مناسبتها

در این وبلاگ تاریخچه به وجود آمدن مناسبت های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد

مناسبتها

در این وبلاگ تاریخچه به وجود آمدن مناسبت های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد

  • ۰
  • ۰

بررسی رسم هفت سین

« هفت سین »

هفت سین و عید نوروز یکی از شیرین ترین خاطرات دوران کودکی من بود . یادم میاد زمانی که موقع عید و عید دیدنی نزدیک می شد برای دید و بازدید فامیل و تحویل سال نو لحظه شماری می کردم . مادرم از ماه قبل سبزه هفت سین رو گذاشته بود تا سر موعد برای سفره هفت سین آماده بشه. من هم برای آمدن ماهی قرمز به بازار روز شماری می کردم تا دست بابا رو بگیرم و ماهی قرمز سال نو رو بگیرم اصلا یه حال و هوای دیگه ای داشت مگه مثل الان بود که هیچ کی تو فکر لذت بردن از زندگی نیست و همه دنبال بهانه تراشی برای از بین بردن زندگی خودشون هستند. خوب فکر می کنم به این قضیه می رسم که مگه او وقت بابای من چی از مال دنیا داشت که انقدرخوشحال بود و من وقتی که اسمش رو صدا می کردم آنچنان با عشق جواب من رو می داد که انگار تمام دنیا مال من بود.اما الان اینطور نیست خانواده ها بجای اینکه با هم بشینند و وقت بگذرونند پای تلویزیون روزگار سپری می کنند و بدون اینکه خودشون بدونندافکار مخربی به اونها القا می شه که تاثیر بسیار بدی روی زندگی اونها میگذاره مگه قدیما مشکلات نبود مگه قدیم وضعیت اقتصادی مردم بد نبود توی صد تا خانواده یه خانواده تلویزیون نداشت اما الان چی ؟ الان زیاده طلبی ما باعث شده که اگر چیزی هم داریم نتونیم ازش لذت ببریم.بگذریم در زیر مقاله ای از یکی از آیین های باستانی ایران زمین رو براتون آماده کردم که امیدوارم اورن رو مطالعه کنید و دوباره یادتون بیفته که اینها زیبایی زندگی هستند یعنی دورهم بودن با هر بهانه ای نه ماشین ها و خانه های آنچنانی و مهمتر از همه اینکه این فرهنگ قدیمی رو به فرزندانتون هم انتقال بدید دلم برای نوروز های کودکی تنگ شده شما چی؟ بیاین دوباره اون حال و هوا رو بسازیم.

هفت سین سفره‌ای است که ایرانیان هنگام نوروز می‌‌آرایند. این هفت قلم «سین» می‌توانند هر چیزی با آوای آغازین «سین» باشند (نمادی از «سپنتا»).

عدد هفت در فرهنگ ملل مختلف:

 فلسفه هفت سین چیست؟ به طور مقدمه باید دانست که عدد "هفت" نزد ایرانیان قدیم مقدس بود و به خاطر ستارگان هفتگانه یعنی « زهره ، مشتری ، عطارد ، زحل ، مریخ ، زمین و خورشید » عدد هفت را گرامی می داشتند. نیاکان ما که زرتشتی بودند ، اعتقاد داشتند که عقل مقدس یعنی " اهورامزدا " که به او "سپند مینو" نیز می گفتند ، شش وزیر بزرگ به نام "امشاسپندان" دارد که یعنی مقدسان جاویدان و این شش امشاسپند با "سپندمینو" تشکیل (هفت سپند) می دهند.

علت این که هفت سین به راستی هفت سین است ، اشاره به هفت "امشاسپند" است و چون کلمه "سپند" با سین شروع می شده ، روی این اصل به علامت آن هفت مقدس جاودانی ، چیزهائی در نظر گرفته شده که هم با حرف سین شروع شده باشند و هم مورد استفاده مثبت بشر واقع شوند.

عدد هفت در قدیم : مردم بابل عدد هفت را مقدس می شمردند ، طبقات آسمان و زمین و سیارات هفت بوده است ، ایام هفته هفت روز است. 

هفت از نظر مذاهب: به عقیده هندیها در آئین برهما انسان هفت بار می میرد . 

عروس و داماد باید هفت قدم به اتفاق هم بردارند. هفت قدم جلو رفته و قسم می خورند ، در آئین زرتشت هفت فرشته مقرب وجود دارد. در تورات مذکور است که هفت نر و ماده را با خود برگیر تا نسلی بر جهان بماند.

هفت در آئین مسیح : هفت معجزه ، از 33 معجزه را مسیح در انجیل ذکر کرده است ، در انجیل از هفت روح پلید صحبت شده است ، به نظر فرقه کاتولیک ، هفت نوع شادی و هفت غسل تعمید وجود دارد.

هفت در اسلام: آسمان هفت طبقه دارد . فرعون در خواب هفت گاو چاق و هفت گاو لاغر را دید که گفتند هفت سال خشکسالی و هفت سال فراوانی می شود. جهنم هفت طبقه دارد . گناهان اصلی هفت عدد است . پیش از اسلام در بین اعراب ، هفت بار طواف دور کعبه مرسوم بوده و در سنت اسلامی نیز چنین است . هفت نفر قاری قرآن معروف بودند ، هفت بار شستن اشیاء ناپاک و قرار گرفتن هفت عضو بدن هنگام نماز نیز مذکور است .

هفت در تصوف : هفت وادی سلوک در تصوف معروف است 1) طلب ، 2)عشق ، 3)معرفت ، 4) استغنا ، 5)توحید ، 6) حیرت ، 7)فنا ، مولوی می گوید:

هفت شهر عشق را عطار گشت ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم

هفت در تاریخ : همراهان داریوش با خود او هفت نفر بودند، در نقش رستم در بالای آرامگاه داریوش ، هفت نقش ملاحظه می شود . جنگهای هفت ساله در زمان لوئی 11 واقع شد. اژدهای هفت سر معروف است . هفت پسر گشتاسب به هفت راهزن تبدیل شدند و هفت خوان رستم و اسفندیار معروف است. 

معابد هفت طبقه: در بابل و آشور هر معبدی هفت طبقه داشت و هر طبقه به نام یکی از سیارات و هفت رنگ بود (سرخ ، سیمین، سفید، سیاه، ارغوانی، آبی و سبز). حصار اکباتان هفت دیوار داشت و آرامگاه کورش هفت پله دارد.

سفره هفت سین:

 در کشورهای مختلف هفت سین‌های متفاوتی پهن می‌شود، حتی در برخی از نقاط ایران و دیگر کشورها به جای هفت سین، هفت شین پهن می‌کنند، سفره هفت سینی که امروزه بیشتر مرسوم است داری هفت مورد از چیزهای مانند:

        •          سبزه : نماد خرمی و نو زیستی 

•          سرکه : نماد شادی ( میوه درخت تاک در ایران میوه شادی خوانده میشد ) 

•          سمنو : نماد خیر و برکت 

•          سیب : نماد مهر و مهرورزی 

•          ســیر : نگهبان سفره ( در اکثر فرهنگ های آریائی برای سیر نقش محافظت کننده از شر قائل بودند ) 

•          سماق: نماد مزه زندگی 

•          سنجد : نماد حیات و بزر حیات 

•          سپـند :  (اسفند) 

در سفره مرسوم است، میوه، گل، شیرینی‌های سنتی، ماهی قرمز، سبزی خوردن، کتاب آسمانی، دیوان شاعران و آینه، قرار دهند.


  • ۹۷/۱۱/۲۲
  • حیدر قیصری

رسم هفت سین

سفره هفت سین

هفت سین

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی